Blog Layout

De harde les van Do Kwon: If it is too good to be true, it usually is
Jesse Harting • 18 april 2023

In mei 2022 stortte de crypto markt in door het Luna-debacle, geleid door Do Kwon. Hier volgt een uiteenzetting van een gevalletje te mooi om waar te zijn...

Ruim een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen en dit was het begin van een oorlog die nu, helaas, nog steeds gaande is. Als gevolg van de onrust stortten de financiële markten in. Ook de meeste cryptocurrencies maakten in de ochtend een duikvlucht maar leken zich wonderbaarlijk nog voor het einde van de dag redelijk te herstellen. Wat volgde waren enkele weken van onzekerheid, maar waarin de markt zich niet direct gewonnen gaf. Maar hoe was het mogelijk dat de koers niet direct een vogelvlucht naar beneden toe nam?


Kort nadat de oorlog was begonnen werd er vanuit de crypto-community enorm veel gedoneerd aan Oekraïne, in de vorm van met name Bitcoin en Ethereum. In totaal voor bijna 200 miljoen dollar. In principe werd dit niet om die reden aangekocht, maar weggegeven door crypto-bezitters dus dat dit de prijs nog redelijk stabiel hield was onwaarschijnlijk.


Op de achtergrond speelde er nog iets anders en misschien dat dit wel de prijs omhoog hield? De founders achter de cryptocurrency Terra Luna hadden namelijk het idee in leven geroepen om een eigen stabiele munt te ontwikkelen, een soort crypto-dollar. Er zijn al jaren enkele stablecoins in omloop zoals bijvoorbeeld de USDT, ook wel Tether genaamd, maar dit zou een nieuwe variant worden.

I
n het kort: Stablecoins zijn bedoeld om de handel in crypto’s te versoepelen. Stablecoins houden de waarde van de dollar aan en voor iedere stablecoin-dollar moet er ook een werkelijke dollar tegenover staan. Door het gebruik van crypto dollars kan er makkelijker gehandeld worden tussen verschillende crypto’s. Het proces van handelen tussen Bitcoin en echte dollars of euro's is een stuk omslachtiger.  


Maar goed, terug naar Terra Luna. Naast hun eigen blockchain wilde ze ook een stablecoin ontwikkelen die niet gedekt werd door de dollar, maar door hun eigen munt Luna en Bitcoin. En via een algoritme zou die prijs dan wel weer uitkomen op de prijs van een dollar. Snap je het nog? Nee? Geen probleem. Vrijwel iedereen had moeite om dit te begrijpen, maar hij kwam er wel. Het werd de UST (TerraUSD).

Do Kwon, het gezicht achter Terra Luna en dus ook UST werd ineens een hype in crypto-land. Was hij gek of geniaal? Niemand kon nog echt zijn vinger erachter krijgen. Op Twitter was hij heel actief en schroomde ook niet om criticasters openlijk hard de mond te snoeren. Hij had een behoorlijke grote mond, maar leek het in eerste instantie ook wel waar te maken. En zo kreeg hij ook diverse podia om zijn verhaal te vertellen. Zo ook bij het gerenommeerde Bloomberg, een van werelds grootste nieuwsmedia op het gebied van financiën, gaf Do Kwon een platform om zijn ideeën te delen. En als het op Bloomberg staat, dan zal het wel goed zitten toch?


Om de UST te laten werken met Bitcoin als onderpand, had hij dus erg veel Luna en Bitcoin nodig. En dus werd Do Kwon in eerste instantie een cultheld in de crypto community aangezien hij zoveel Bitcoin kocht dat de prijsstijgingen die toen plaatsvonden wel redelijk op zijn conto geschreven mochten worden. Oorlog of niet, Bitcoin klom weer wat uit het dal en steeg 40% in de eerste 5 weken na aanvang van de inval in Oekraïne. En Luna’s prijs ging nog meer door het dak en steeg in datzelfde tijdsbestek bijna 150%!

Hulde aan Do Kwon!


En om het nóg wat mooier te maken, kon je UST vastzetten en er rente op krijgen. Rente krijgen op spaargeld? Nee dat kan niet, je moet toch rente betalen voor spaargeld tegenwoordig? Bij Do Kwon kon het wel. En ook niet een beetje rente. Het vasthouden van UST leverde je maar liefst 20% op jaarbasis op. En het was een stablecoin, dus je was niet onderhevig aan prijsschommelingen zoals vaak het geval is bij andere crypto’s die je voor langere tijd vastzet. Dus je zou wel gek zijn het niet te doen!


In hetzelfde Bloomberg artikel waarin Do Kwon vertelde over zijn plannen, wordt ook een tegenstander geïnterviewd. Deze criticaster, Kevin Zhou, zegt dat UST in de problemen komt als de vraag naar UST en Luna afneemt en dat dat de reden is dat het rentepercentage zo hoog is, om te zorgen dat je graag UST in bezit hebt. Bij minder vraag zou de kans kunnen ontstaan dat de UST niet meer de waarde van 1 dollar zou kunnen aanhouden en het dus kan instorten. Maar dat het tot dan toe nog in stand wordt gehouden door meer geld uit te geven dan dat er binnenkomt. Hoe lang kan dat goed gaan? Zhou wil het liefste dat UST liever vandaag dan morgen omvalt om de schade voor de industrie te beperken. Maar goed, dat artikel van Bloomberg was behoorlijk lang dus als je na de eerste 4 alinea’s was afgehaakt, dan was je bij deze waarschuwing nooit aangekomen. Daarnaast was het een artikel waarvoor je een abonnement moest hebben, dus vele hebben het niet kunnen lezen.


Do Kwon had overal wel een antwoord op en stelde dat men zich geen zorgen hoefde te maken. Terwijl de cryptomarkten in een daling zaten sinds november 2021, beleefde Terra Luna zijn hoogtepunt en veel mensen stapten over. Nu de daling in crypto, ingeleid door onrust op de financiële markten, wat verder leek door te zetten was UST de ideale plek om de waarde van je crypto’s te behouden en er zelfs nog wat aan te verdienen. Veel investeerders stalden hun geld in UST voor de beloofde 20%.


Maar de sfeer sloeg snel om toen duidelijk werd dat de 20% rente niet houdbaar was en maandelijks zou afnemen met zo’n 1,5% per maand. Het gevolg was dat UST geen goede usecase meer had en dus kwamen slimme investeerders hun geld weer ophalen. Wat volgde was een soort crypto-bankrun. Zonder verder in de details te treden hoe het precies werkt, kwam het erop neer dat de prijs onder de 1 dollar schoot, wat een schok veroorzaakte. Om de prijs terug te krijgen op 1 dollar, moest er meer LUNA bijkomen. Maar doordat er zoveel meer LUNA bijkwam, daalde de prijs van LUNA ook enorm en zo ontstond er nóg meer paniek! LUNA crashte binnen enkele dagen van $90 naar $0. Dit kwam mede doordat het totaal aantal LUNA tokens van 350 miljoen naar 6 triljard ging in enkele dagen. En ook UST ging van $1 naar $0,01.


Dit is het grote probleem van vele cryptocurrencies ten opzichte van Bitcoin, namelijk dat er vaak simpel tokens bij gedrukt kunnen worden door een centrale autoriteit. Dit in tegenstelling tot Bitcoin, waar de totale hoeveelheid vaststaat en via een voorgeprogrammeerd schema wordt vrijgegeven.


Het gevolg was een totale ineenstorting van de industrie en heel veel investeerders die hun geld zagen verdampen. Zhou kreeg gelijk en gezien zijn woorden zou je bijna denken dat het een georganiseerde aanval op Do Kwon en zijn plannen was. Hoe hard de klap ook was en de gevolgen nog het hele jaar voelbaar zouden zijn, misschien was het inderdaad maar goed dat het nu al gebeurde en niet als de ideeën van Do Kwon in werkelijkheid Too Big To Fail waren geworden.


Maar ja, 20% rente in een tijd waarin spaartegoeden op gewone banken negatieve rente gaven? Dan is het misschien ook wel een beetje té mooi om waar te zijn. Helaas worden er rondom crypto projecten vaak mooie beloftes gedaan, maar als je het niet vertrouwt blijf er dan vooral van weg. Gelukkig genoeg zijn er ook heleboel mooie andere crypto en blockchain projecten, maar het kan lastig zijn het kaf van koren te onderscheiden. Maar laat je er niet door ontmoedigen. Met de juiste voorkennis en begeleiding, kan op safe spelen ook zeer positief voor je uitpakken!


Bitcoin ETFs zijn goedgekeurd dus je kan Bitcoin nu volwassen noemen
door Jesse Harting 11 januari 2024
Bitcoin vierde onlangs zijn 15e verjaardag, maar eigenlijk kunnen we sinds gister zeggen dat het nu officieel volwassen is geworden. Tot vandaag was Bitcoin ‘alleen maar bedoeld voor criminelen, witwassers en andere ongure praktijken’ als je de berichtgeving mocht geloven. Maar sinds gisteravond is alles anders.
De Bitcoin cycles
door Jesse Harting 16 november 2023
Staan we aan de vooravond van een nieuwe run?
Meer posts
Share by: