Blog Layout

Positieve ontwikkeling voor Bitcoin met de interesse van serieuze financiële partijen
Jesse Harting • 18 september 2023

Institutioneel geld staat klaar om de markt te overspoelen

Staan we aan de vooravond van een ommekeer van Bitcoin nu grote institutionele partijen lijken in te stappen? Als het aan de rechtbank ligt, dan zijn er nog weinig obstakels die deze toestroom in de weg liggen.De zomer maanden liggen achter ons en over het algemeen gebeurt er dan vrij weinig op financiële markten. Zo was erg ook weinig beweging of nieuws op het gebied van Bitcoin of andere crypto-gerelateerde onderwerpen. Alleen waren er wel enkele opvallende uitspraken rondom rechtszaken waarbij de SEC betrokken is. De waakhond van de Amerikaanse financiële markten had zelf enkele rechtszaken aangespannen, maar er zijn ook rechtszaken waarbij de SEC juist in de verdediging moet. 


In de vorige blog (link) zijn we ingegaan op enkele van deze rechtszaken die door de SEC zijn aangespannen. Zo bespraken we de rechtszaak tegen handelsplatformen Binance en Coinbase, maar de SEC had er ook een aangespannen tegen Ripple, het bedrijf achter de cryptocurrency XRP. Zij zouden namelijk niet voldoen aan de voorwaarden die vallen onder de effectenwet. Ripple claimt echter, net als enkele andere Cryptocurrencies, dat zij niet als effect behandeld moeten worden en er dus ook niet aan hoeven te voldoen.


De wetgeving rondom effecten (securities) stamt af van halverwege de vorige eeuw, maar deze nieuwe assets kunnen moeilijk op dezelfde manier beoordeeld worden. Het probleem ligt hem in de duidelijke regelgeving voor deze nieuwe categorie die tot nu toe ontbreekt en door marktpartijen en het Amerikaanse congres meermaals is opgevraagd bij de SEC. Deze lijkt hier tot nog toe niet aan te kunnen voldoen. Daar is veel kritiek op vanuit de sector en nu dus ook vanuit de politiek.


Hoewel de rechtszaak tegen Ripple nog steeds gaande is, lijkt de SEC wel een flinke achterstand opgelopen te hebben. In juli rechter stelde namelijk Ripple in het gelijk, maar de SEC wil hier nog tegen in beroep gaan.


Rondom een ander, heel belangrijk vraagstuk, heeft de SEC ook een tegenslag te verduren gekregen. Al tijden wordt er gesproken over ETF’s (Exchange traded funds) rondom Bitcoin. Hierbij kunnen grote institutionele partijen een aandeel in zo’n ETF kopen, waarbij Bitcoin koers gevolgd wordt zonder deze daadwerkelijk in bezit te hebben. Voor grote beleggers zou dit een enorme uitkomst zijn.


Vanuit de crypto sector zijn er afgelopen jaren meerdere aanvragen gedaan voor een Spot Bitcoin ETF. Maar deze zijn tot op heden steeds afgewezen door de SEC, met als voornaamste reden dat de koers nog te veel beïnvloedbaar is. Maar, de SEC heeft al wel ETF’s goedgekeurd die in Bitcoin Futures (opties) verhandelen. Hierbij wordt alleen op het prijsverschil gespeculeerd, maar worden er geen Bitcoins gekocht (wat bij een Spot ETF wel het geval is).


In een rechtszaak van Grayscale (een van de ETF-aanvragers) tegen de SEC, vond de rechter dat de SEC weinig reden had om een Spot ETF af te keuren als de Futures ETF van hetzelfde product wel is goedgekeurd. Ondanks dat de ETF dan niet meteen is goedgekeurd, zorgde dit wel voor opwinding en opluchting. Er kan weer vooruit gekeken worden!


In de vorige blog bespraken ook al dat er enkele grote partijen zijn, vanuit de traditionele financiële sector, die een Bitcoin ETF hebben aangevraagd. Een van die partijen is Blackrock. Blackrock is de grootste vermogensbeheerder ter wereld en als het een land zou zijn, het op twee na rijkste land ter wereld na de Verenigde Staten en China, maar nog voor Japan en Duitsland. Om maar aan te geven hoe groot ze daadwerkelijk zijn.


Nou is het zo dat ETF aanvragen binnen 45 dagen behandeld moeten worden of met 45 dagen worden uitgesteld. In totaal kan het uitstellen ongeveer driekwart jaar duren. De SEC heeft dan ook de aanvragen de eerste keer allemaal uitgesteld. Het kan dus nog wel even duren, voordat de aanvraag wordt goedgekeurd. Echter, het afkeuren van de aanvragen lijkt nu, na de uitspraak van de rechter, geen logische keuze meer. De verwachtingen zijn dan ook dat de SEC het voorlopig nog zal uitstellen, maar uiteindelijk zal goedkeuren.


En dat zou weleens grote gevolgen kunnen hebben voor prijs van Bitcoin, maar deze keer sinds lange tijd weer eens in positieve zin. Bitcoin heeft op dit moment een totale marktwaarde van 500 miljard. De huidige marktwaarde van Apple is op dit moment 5,5x groter dan dat van Bitcoin. Relatief gezien is het dus nog een vrij kleine investeringscategorie. Het lijkt erop dat grote partijen, met verhoudingsgewijs enorm veel geld, staan te trappelen om de Bitcoin markt te betreden. En mocht dat gebeuren, dan is de kans zeer aannemelijk dat de prijs van Bitcoin weer een flinke stijging zal maken vanwege de toestroom van institutioneel geld.


Mocht je altijd al eens gedacht hebben om Bitcoin aan te schaffen, dan zou nu wellicht een goede tijd zijn om je er eens verder in te verdiepen. Na een lange periode met veel negativiteit en dalende koersen, lijkt er weer licht aan het einde van de tunnel.

Bitcoin ETFs zijn goedgekeurd dus je kan Bitcoin nu volwassen noemen
door Jesse Harting 11 januari 2024
Bitcoin vierde onlangs zijn 15e verjaardag, maar eigenlijk kunnen we sinds gister zeggen dat het nu officieel volwassen is geworden. Tot vandaag was Bitcoin ‘alleen maar bedoeld voor criminelen, witwassers en andere ongure praktijken’ als je de berichtgeving mocht geloven. Maar sinds gisteravond is alles anders.
De Bitcoin cycles
door Jesse Harting 16 november 2023
Staan we aan de vooravond van een nieuwe run?
Meer posts
Share by: