Het begint een repetitief intro te worden, maar de crypto sector is een wonderlijke wereld waarin het iedere week een verrassing is welke gebeurtenissen er nu weer plaatsvinden. Zo waren de afgelopen weken opmerkelijker dan de scriptschrijvers van Goede Tijden, Slechte Tijden ooit hadden kunnen bedenken. Het verveelt in ieder geval nooit...
In de afgelopen maand werden twee van werelds grootste cryptobeurzen (exchanges) aangeklaagd in de Verenigde Staten door de SEC (Securities and Exchange Commission), wat voor ons enigszins vergelijkbaar is met de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Coinbase en Binance werden daags na elkaar aangeklaagd en in een eerder stadium was Kraken ook al aan de beurt.
Binance is in 2017 opgericht en had als strategie om eerst heel hard te groeien, en als ze dan miljoenen klanten hadden, dan zouden ze met alle toezichthouders om tafel gaan om te voldoen aan alle wet- en regelgeving. Dat leek even goed te gaan, want zo ook in Nederland ging Binance met De Nederlandse Bank om tafel en betaalde ze keurig een boete van ruim 3 miljoen euro. Maar deze strategie begint toch wat haarscheurtjes te vertonen, aangezien ze in de Verenigde Staten zijn beschuldigd vanwege matig toezicht op witwassen en dat lijkt ook in Nederland een reden te zijn waarom ze alsnog moeten vertrekken. En daarop volgde ook België waar Binance zijn diensten (voorlopig) zal moeten staken.
Bij de aanklachten tegen Coinbase lijken politieke krachten mee te spelen. Coinbase is in 2021 naar de beurs gegaan en deze beursgang is goedgekeurd door de SEC. Nou hoeft de SEC op dat moment niet te kijken naar welke producten Coinbase exact aanbiedt, maar het is toch wel enigszins opvallend te noemen dat de SEC hen dan twee jaar later aanklaagt vanwege het verhandelen van crypto’s die nu onder het kopje ‘Securities’ vallen, terwijl deze destijds ook al verhandeld werden via het platform. Daarnaast geeft Coinbase aan dat ze meermaals aan de SEC gevraagd heeft om een ‘security’ te definiëren binnen het crypto domein, omdat ze graag aan alle regels willen voldoen. De SEC schijnt hier niet op gereageerd te hebben en houdt vast aan wet- en regelgeving die is vastgesteld vlak voor en vlak na de Tweede Wereldoorlog…
Hoewel de SEC zegt dat ze het belang van beleggers wil beschermen, reageerde de markt hier natuurlijk niet best op en de koersen gingen dan ook weer flink onderuit.
Consumer protection at its finest.
Maar de echte paniek zoals vorig jaar rond deze tijd en later in november 2022 rondom de val van FTX bleef uit. Een beetje immuun is de doorgewinterde crypto handelaar wel geworden na alle gebeurtenissen van de afgelopen 13 maanden. Dat Bitcoin een nieuw dieptepunt gaat bereiken (<$15.000) lijkt voorlopig dan ook onwaarschijnlijk.
Het heeft er in ieder geval alle schijn van dat de SEC enigszins gezichtsverlies wil herstellen nadat FTX was geklapt aangezien FTX toch wel het paradepaardje van crypto bedrijven was binnen de Amerikaanse politiek. Al was het alleen al door de genereuze donaties aan de partijen in Washington D.C. of de korte lijntjes die de voorzitter van de SEC en FTX-oprichter Sam Bankman-Fried erop nahielden.
Ongeveer een week nadat de aanklachten tegen Coinbase en Binance bekend werden gemaakt, waren er aan de andere kant ook opvallende ontwikkelingen op in de crypto sector vanuit de grote traditionele financiële spelers van Wall Street. Een van de grootste (zo niet dé grootste) vermogensbeheerder van de wereld, Blackrock, had namelijk bij dezelfde SEC een aanvraag gedaan voor een Bitcoin-ETF (Exchange Traded Fund). En al gauw bleek dat er nog zo’n 8 partijen waren die deze aanvraag gedaan hadden.
Crypto georiënteerde fondsen zoals Grayscale proberen hier al jaren goedkeuring voor te krijgen, maar het is het tot nu toe niet gelukt om akkoord te krijgen van de SEC. Dat Blackrock en andere partijen dit nu gaan proberen, lijkt erop te wijzen dat er nu wellicht wél iets mogelijk is.
Een ETF maakt het makkelijker voor grote institutionele beleggers om Bitcoin te kopen. Dat gaat dan niet per een stukje Bitcoin, maar bijvoorbeeld meteen om bundels van 25 Bitcoin. Goed voor de vraag naar Bitcoin en uiteindelijk dus goed voor de koers.
Ongeveer gelijktijdig werd bekend dat enkele andere grote Amerikaanse financiële instellingen met het idee waren gekomen om een eígen cryptobeurs op te starten. Dus, een week nadat de twee grootste beurzen worden aangeklaagd, komen drie enorme machtige partijen uit de traditionele financiële sector met het nieuws dat ze zelf een nieuwe beurs gaan openen. Toeval bestaat niet, toch?
Er zijn genoeg theorieën te bedenken waarom dit nu zo loopt zoals het loopt. Sommige theorieën zijn vrij duidelijk, andere zijn wellicht wat vergezocht en of het nu waar is of niet, daar hebben we toch geen invloed op. Dus we kunnen beter vooruit gaan kijken wat dit nu betekent voor de toekomst van Bitcoin en andere cryptocurrencies. De koers herstelde zich in ieder geval na het goede nieuws en Bitcoin staat op het moment van schrijven weer boven de $30.000.
Zoals al eerder genoemd zal een goedkeuring van een of meerdere ETF’s vooral zorgen voor meer vraag vanuit grote (institutionele) beleggers. En de geloofwaardigheid van de sector zal ook toenemen, waarbij kleine individuele beleggers meer vertrouwen zullen krijgen in de toekomst van crypto. Uiteraard zullen er nog steeds dagelijks oplichters actief zijn en met obscure cryptocurrencies op de proppen komen, maar de nieuwe cryptobeurs zal niet zo snel nieuwe crypto’s toelaten om te verhandelen. Strengere selectieprocedures voorafgaande een beursnotering, zullen goed zijn om het kaf van het koren te scheiden.
De kans is groot dat zowel de interesse als de koersen een boost gaan krijgen. Zeker voor de lange termijn lijken dit goede ontwikkelingen.
Het nadeel van deze gebeurtenissen? Bestaande bedrijven in de crypto industrie zullen moeten buigen voor de grote traditionele partijen, die in de Verenigde Staten waarschijnlijk samen met de toezichthouders de dienst gaan uitmaken. En zo komt de decentralisatie misschien wel weer in gevaar en keert de macht weer terug in de handen van Wall Street. Dat was nou net niet de bedoeling van Bitcoin's founding father Satoshi Nakamoto.
Wil jij ook zo snel mogelijk je avontuur beginnen in crypto, maar weet je niet wat bij je past? Neem dan vrijblijvend contact op