Blog Layout

De ondergang van handelsplatform FTX
Jesse Harting • 31 januari 2023

Sam Bankman-Fried werd gezien als de kroonprins van de crypto industrie. De oprichter van FTX, een handelsplatform om crypto te kopen of verkopen, was er een met een goed hart. Hij leek geen big spender, zette zich in voor de regulering van crypto door veel in contact te zijn met de politici in D.C. en wilde zoveel mogelijk geld verdienen om het vervolgens te delen met degene die het echt nodig hebben in deze wereld. Hij stond op de cover van Forbes Magazine en was een van de jongste miljardairs ooit.


FTX was in enkele jaren enorm gegroeid en overal te zien, vooral in de Verenigde Staten. Zo hadden ze een basketbalstadion van de Miami Heat omgetoverd tot FTX Arena en hun logo te zien op het stuur van Formule 1 coureur Lewis Hamilton. Ook was FTX een van de hoofdsponsors van de Major League Baseball en waren quarterback Tom Brady en voormalig Victoria Secret model Gisele Bundchen uithangborden van het bedrijf geworden. Als een bedrijf zich zo prominent profileert en verbind aan dit soort grote organisaties, dan is de aanname dat het wel goed zit. FTX was bezig om misschien wel de grootste crypto handelaar te worden. Tot begin november… 


De crypto industrie werd in mei en juni opgeschrikt door de val van enkele grote partijen, zoals Terra Luna en Celsius. Hevige koersdalingen volgde en het vertrouwen, met name in bedrijven binnen de crypto industrie, nam flink af. Misschien nog wel meer bij de bedrijven onderling. Dit kwam omdat ze elkaar ook allemaal leningen verstrekten, maar in sommige gevallen dit dus niet meer terugzagen. FTX worp zich in eerste instantie op als een soort Robin Hood en hielp partijen die onder druk waren komen te staan met leningen of door hen over te nemen om faillissement te voorkomen. Een wolf in schaapskleren. 


Aangezien het vertrouwen laag was, gingen steeds meer journalisten bedrijven onderzoeken om te kijken of ze er wel zo goed voor stonden als dat ze deden voorkomen. In oktober kwam er een artikel naar buiten van Coindesk, waarin bleek dat FTX eigenlijk helemaal niet zoveel financiële tegoeden op de balans had staan. Hun voornaamste middelen waren een eigen ontwikkelde cryptocurrency genaamd FTT, maar waarvan de toegevoegde waarde minimaal was maar waarschijnlijk ook door hen zelf kunstmatig hoog werd gehouden. 


Niet lang na de verschijning van het artikel besloot Binance, het allergrootste handelsplatform, hun voorraad FTT te verkopen. Deze hadden ze verkregen, nadat ze FTX een lening hadden gegeven om hun bedrijf op te starten. FTX had hen deels in FTT terugbetaald, maar nu bleek dat er niet veel waarde achter de crypto zat, wilde Binance hier snel vanaf. Met als gevolg dat de er paniek op de markt toesloeg, iedereen zijn FTT ging verkopen en de prijs al snel een duikvlucht naar beneden nam. FTX kwam hierdoor in de problemen en klanten begonnen hun geld terug te halen van het handelsplatform. Dit vergrootte de problemen van FTX en opnames werden stopgezet. Binance leek even de redende engel door FTX over te nemen, maar na een kort boekenonderzoek trok Binance zich terug en niet veel later vroeg FTX faillissement aan. 


De reden dat Binance zich terugtrok, lijkt te maken te hebben met de klanttegoeden die ontbraken bij FTX. Blijkbaar had FTX de klanttegoeden gebruikt om het via een dochteronderneming te laten verhandelen, te investeren in bedrijven en failliete bedrijven over te nemen. Ze bleken zelf ook in de problemen te zijn gekomen na de val van Luna en Celsius en hadden dus eigenlijk zelf helemaal niet zoveel cash, dus besloten ze het geld van hun klanten te gebruiken voor deze uitgaves. Toen deze massaal hun geld kwamen ophalen, bleek het verdwenen. Het te kort zou gaan om zo’n 8 miljard dollar. 


Onlangs kwam naar boven dat er dagelijks wel degelijk absurd veel geld werd uitgegeven, aan bijvoorbeeld vastgoed. Maar ook werd er in 9 maanden voor 7 miljoen dollar aan eten en drinken uitgegeven en zo’n 15 miljoen dollar aan hotels op de Bahama’s, waar FTX gevestigd was. Ook werden er vliegtuigen ingehuurd om pakketjes van Amazon op te halen in Miami, aangezien er op de Bahama’s niet werd bezorgd.

Dus de good guy die iedere dag hetzelfde uitgerekte FTX T-shirt aanhad en deed alsof hij alleen in een goedkope Toyota reed, had iedereen in de maling genomen. Niet alleen klanten, maar ook grote investeerders en politici, die ondertussen ook flinke donaties hadden verkregen. 


Na enkele maanden onderzoek komt er steeds meer naar buiten en lijkt er, gelukkig, toch een substantieel bedrag teruggevonden. Er wordt gesproken over 5 miljard dollar, maar waar dit nu ineens vandaan komt is nog wat onduidelijk. Sam Bankman-Fried is in ieder geval gearresteerd en moet in september voor de rechter verschijnen en op dit moment hangt er een celstraf van opgeteld 165 jaar boven zijn hoofd. Dat hij in afwachting van zijn proces bij zijn ouders in Californië mag verblijven roept wel wat vragen op, met name waar de borgsom van 250 miljoen vandaan komt. Deze is niet letterlijk betaald, maar er zijn twee grote partijen die hier garant voor staan. Een vreemde gang van zaken. Net zoals dat het een paar weken duurde voordat hij überhaupt gearresteerd werd en hij nog gewoon werd uitgenodigd als spreker op een congres. En ook zijn er verschillende artikelen verschenen, waar hij nog steeds als een weldoener wordt neergezet. De lobby lijkt in ieder geval zijn vruchten af te werpen.


De ondergang van FTX laat zien dat er nog veel te winnen valt in deze industrie, maar uiteindelijk zal het hiervan leren en er sterker uitkomen. Al heeft het handelen van Sam Bankman-Fried niets te maken met de geloofwaardigheid van crypto, het zorgt toch voor een schaduw over de markt en een flinke afname in het vertrouwen. Maar deze criminele acties hadden in principe binnen elk bedrijf kunnen plaatsvinden. In de aankomende periode zal er nog veel meer over het reilen en zeilen van FTX naar buiten komen en hopelijk zullen de klanten alsnog gecompenseerd worden. Sam’s eigen vermogen ging in ieder geval binnen 24 uur van 16 miljard naar 1 dollar. 


Door je Bitcoin of andere Cryptocurrencies in eigen beheer te nemen, zal je geen slachtoffer worden van dit soort malafide praktijken. Hoe je dit doet, bespreken we uitgebreid in de Crypted Masterclass zodat jij ook veilig en met vertrouwen kan starten in crypto. 

Bitcoin ETFs zijn goedgekeurd dus je kan Bitcoin nu volwassen noemen
door Jesse Harting 11 januari 2024
Bitcoin vierde onlangs zijn 15e verjaardag, maar eigenlijk kunnen we sinds gister zeggen dat het nu officieel volwassen is geworden. Tot vandaag was Bitcoin ‘alleen maar bedoeld voor criminelen, witwassers en andere ongure praktijken’ als je de berichtgeving mocht geloven. Maar sinds gisteravond is alles anders.
De Bitcoin cycles
door Jesse Harting 16 november 2023
Staan we aan de vooravond van een nieuwe run?
Meer posts
Share by: